Niezastąpiona mata do sushi w kuchni japońskiej

Sushi podbiło serca ludzi na całym świecie. Kuchnia japońska choć nadal postrzegana jako wykwintna i luksusowa, dostępna jest w lodówkach wszystkich supermarketów. Jeśli nie możemy pozwolić sobie na wizytę w japońskiej restauracji, zastanówmy się nad zakupem maty do sushi.

Idealnie w smaku i wyglądzie maki wyjdą spod ręki tylko mistrza sushi. Samodzielnie możemy wykonać namiastkę mistrzowskich sushi, które na pewno będą znacznie smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze od tych sklepowych.
Poza specjalnym ryżem do sushi, octem ryżowym, płatkami nori i wasabi najważniejsze są dwie rzeczy. Dobór głównego składnika, czyli świeżego tuńczyka, łososia, czy krewetek. I oczywiście zakupienie niezbędnego sprzętu – wystarczy dobra, bambusowa mata do sushi.
Warto zdecydować się na matę nieco droższą żeby służyła przez lata.

Wykonanie sushi maków w domowym zaciszu nie jest przesadnie skomplikowane. Mata do sushi rozłożona na płaskiej powierzchni staje się pierwszą warstwą. Na nią kładziemy nori i nakładamy możliwie równą warstwę ryżu na cały płatek. Na ryżu bliżej nas, sugerując się ułożeniem bambusowej maty do sushi, układamy pozostałe składniki. Na koniec, pomagając sobie matą powoli, ale też nie za lekko, zwijamy nasze maki. Wykorzystanie siły pozwoli lepiej zbić ze sobą ryż, dzięki czemu gotowe sushi nie będzie się rozsypywać.

Z wykorzystaniem maty do sushi możemy przygotować też uramaki, otoczone samym ryżem bez nori, albo gunkan nigiri, z głównym składnikiem dodawanym w zagłębieniu. Opanowane sushi maki będzie więc tylko preludium do dalszych rodzajów sushi.