Lapacho kora-herbata dobra na wszystko

Lapacho kora

Do Polski została sprowadzona z Ameryki Południowej. Susz do przygotowania herbaty pozyskiwany jest z drzewa lapacho. Lapacho kora możemy także znać jako „herbatę Inków”. Według źródeł Inkowie jako pierwsi poznali działanie lapacho i wykorzystywali jej do przygotowywania naparów, które leczyły wiele chorób.
W jakich dolegliwościach może nam pomóc herbatka lapacho?
Ma właściwości przeciwzapalnie, bakteriobójcze i przeciwwirusowe, pomocne zwłaszcza w leczeniu grypy i opryszczki.Jest bogatym źródłem minerałów takich jak żelaz, wapń, miedź, magnez. Dodatkowo wspomaga trawienie oraz pracę wątroby poprzez oczyszczanie organizmu ze zbędnych i szkodliwych substancji przemiany materii. Wspomaga działanie układu krwionośnego i immunologicznego, obniża poziom cukru we krwi.
Nie wskazane jest picie herbatki lapacho kobietom w ciąży i karmiącym piersiom.
W smaku wydaje się być gorzkawa, jednakże ma przyjemny zapach, który zachęca do spożycia.

Sposób przygotowania:
Do gotującej wody wsypać 1 łyżkę kory – na każde 200ml. Nastepnie gotować przez 15-20 minut. Odcedzić.
Pić 2 szklanki dziennie.

tee-1685847__180