Chrzan -zdrowie na wyciągnięcie ręki

Chrzan suszony
Chrzan jest wieloletnią byliną, wytrzymałą na mróz. Zaliczany jest do rodziny kapustowatych i pochodzi z Europy Wschodniej.
Chrzan występuje na całym świecie, dziko, lub w uprawie ogródkowej. Posiada duże łodygi, osiągające wysokość do 1,5 metra, które wykorzystuje się do przygotowywania kwaszonek. Najczęściej, jednak, wykorzystuje się inną część chrzanu- grube, mięsiste i białe korzenie.
Polacy używają chrzanu do przyprawiania sałatek i wędlin.
Dawniej z chrzanu robiono nalewki i wyciągi. Obecnie jest to rzadko praktykowane.
Ostry i piekący smak powoduje, że chrzan jest dodawany do jajek i śmietany i podawany, jako dodatek do dań, zwłaszcza w okresie świątecznym.
Chrzan ma dobroczynne właściwości dla układu pokarmowego: pobudza apetyt, ułatwia trawienie, a także leczy wątrobę i ma właściwości moczopędne.
Jest stosowany w kamicy moczowej, zapaleniu oskrzeli i w przypadku trudno gojących się ran.
Chrzan działa odkażająco i rozgrzewająco. Jest to efekt działania synigryny, która powoduje, że chrzan ma ostry i piekący smak.
We Francji i Holandii chrzan został oficjalnie uznany za lek.

ch

ch2